Waitangi treaty grounds

Lång dag idag! Vi åkte till Waitangi för att vara där vid öppning vid 9. Mannen i receptionen igår hade sagt att om vi skulle till Waitangi så skulle det vara "busy". Vi tänkte inte mer på det, men när vi satt och tog en kaffe på cafét precis utanför så började det rulla in massa poliser. 5 vanliga bilar, 3 under cover och två stora bussar. Det var första halvtimmen. Vi frågade killen på cafét vad som var på gång, och vi prickade visst in Waitangi -weekend.

Så Waitangi är platsen där folkgruppen Maori skrev under ett avtal med engelsmännen som tillät drottningen av England att bilda en regering i nya Zealand för lag och ordning, men att hövdingarna av de olika stammarna i Maori skulle få behålla sitt land och hej och hå. Har fått lära oss massor av intressant om relationen mellan Maori folket och engelsmännen! Har också sett världens största kigskanot och fått höra sånger och se danser från Maori-kulturen. I alla fall så skrevs det här avtalet under den 6 februari 1840, vilket är imorgon så då är det Waitangi -day. Det är vanligtvis protester och så under denna helg för 1840 så hade killen som översatte avtalet från Maori till engelska svårt att hitta rätt ord, så det är inte helt klart vad som faktiskt gäller och det har vissa lite svårt med. Därför var det så mycket polis i alla fall.

Vi hade lätt kunnat spendera en hel dag där och även i själva staden Waitangi, vi var bara runt på "Treaty grounds". Imorgon på själva dagen ska kanoten sjösättas och det var en massa som pågick. Men vi var tvungna att åka vid 12 för att hinna med vår 6 timmars bilfärja ner till Rotorua där vi nu håller hus några dagar. Här har vi en liten lägenhet med eget kök och badrum, det kändes som att det var en bra idé när vi ska stanna här i tre nätter!Det är så konstigt att köra i nya zealand. Det växer granar och palmer på samma ställe och det går liksom inte ihop i mitt huvud!

Hade också igår en lustig konversation med en väldigt ung tjej i kassan på en liten mataffär. Den gick ungefär såhär:

"Excuse me, would you have any plastic spoons?"

"What was that, sorry?"

"Do you have plastic spoons?"

"Oh, I've never heard of that, sorry"

"...Spoons... made of plastic..."

"Oh, spoons! Sorry I couldn't hear because of the accent"

Så otydligt pratar jag faktiskt inte...

Maori-karta över Nya Zealand på 1700-talet vs James Cooks karta över Nya Zealand på 1700-talet
Världens största krigskanot

Kommentera inlägget här :