Waitomo

Hallå!

Gårdagens besök I Maori-byn var lyckat. Framträdandet vi såg var I princip samma som vi såg I Waitangi men vi fick mycket intressant fakta om maorisarnas ansiktstatueringar, andra tatueringar och vapen. Så fick vi se en krigskanot in action! Sättet att tillaga maten kallas Hangi. De begraver varma stenar i ett hål i marken, så grillas kött och potatis över stenarna under tyg och potatissäckar I 4 timmar. Jättegott blev det! Efter mat och efterrätt fick vi gå ut i skogen och lyssna på hur de använde olika träd och växter och sen fick vi se stammens heliga källa och lysmaskar. Mycket fint!

Det var dock inte lika mycket lysmaskar som vi fick se idag. Vi åkte till Waitomo lysmask-grottor. Efter att ha väntat 15 minuter på två kaffe (världens långsammaste barista, hon gick iväg och gjorde allt annat än att fixa våra kaffe) och slängt i oss dem, så fick vi gå ner i grottorna. Vi fick en guidad tur där nere, hade tre kineser som vägrade sluta prata trots att guiden sagt åt alla att vara tysta. Sen fick vi åka båt nere i grottorna i mörkret med lysmaskar överallt på väggar och tak. Det var som en stjärnhimmel inomhus, väldigt vackert!

Vi bor 15 minuter från grottan i Otorohanga. Vi ber klara med vår tur redan vid två, så vi tänkte hitta något annat att göra under eftermiddagen. Visade sig att det finns en enda sak att göra I Otorohanga. Kiwi house! Kiwifåglar är väldigt skygga och kommer nästan bara ut på natten, så de är väldigt svåra att se ute i det vilda. Så finns det inte så många kvar heller. Så vi tog oss till kiwi huset och tittade på nya zealändska fåglar och kiwisar. Kiwisarna var bakom glas och i mörka rum där man inte fick ta kort, så några såna har jag inte. Det fick man inte I grottan heller så jag har faktiskt inga bilder alls från idag! Så ni får en på krigskanoten från igår istället. 

Maoris i krigskanot
Den heliga källan, så himla klar! Den såg ut att vara så grund men det var två meter ner till botten där vattnet bubblar upp

Kommentarer :

#1: meh.blo.gg

Spännande

Svar: Ja det finns så mycket intressant kultur i nya zealand!
Lovisa

skriven

Kommentera inlägget här :